Francúzsko by mohlo od roku 2015 začať so znižovaním daní

30.09.2012 Celý región

Paríž 30. septembra (TASR) - Francúzske domácnosti a firmy sa môžu o dva roky dočkať zníženia daní, ale najprv bude potrebné urobiť nápravu vo financovaní zadlženého sociálneho systému. Vyhlásil dnes minister pre rozpočet Jérôme Cahuzac v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Francúzska socialistická vláda tento týždeň schválila návrh rozpočtu na rok 2013, ktorý prináša zvýšenie daní pre bohatých a firmy, ale nepočíta so zvýšením verejných výdavkov, čo podnikateľov aj analytikov nepríjemne prekvapilo.

Minister Cahuzac, jeden z autorov budúcoročného rozpočtu tvrdí, že v roku 2014 sa už dane zvyšovať nebudú, a ak to situácia v ekonomike dovolí, od roku 2015 by ich štát mohol začať postupne znižovať.

Pripomenul, že Francúzsko čakajú dva veľmi ťažké roky. A keď ich zvládne, už nebude musieť prijímať žiadne opatrenia na konsolidáciu verejných financií a od roku 2015 bude môcť začať so znižovaním daní.

Podľa kritikov však mal rozpočet Francúzska na rok 2013 zahŕňať aj škrty v štedrom systéme sociálnych dávok a verejných výdavkov. Okrem toho, mnohí analytici sa domnievajú, že vláda pri zostavovaní rozpočtu vychádzala z príliš optimistického odhadu vývoja ekonomiky.

Podľa Cahuzaca však kabinet trvá na svojej prognóze a očakáva v roku 2013 rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,8 %, zníženie schodku v rozpočte na 3 % HDP a chce tiež dosiahnuť, aby v malo Francúzsko v roku 2017 vyrovnaný rozpočet. Upozornil ale, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny nezvýši svoju konkurencieschopnosť bez zmien vo financovaní sociálneho systému. Dodal, že Francúzsko musí obetovať časť výhod, aby v konkurencii dobehlo Nemecko.

Prezident Francois Hollande by mal predložiť návrh zmien na zvýšenie konkurencieschopnosti začiatkom budúceho roka, po rokovaniach s odborármi aj zamestnávateľmi.
 

Vyberte región